Kompetencje analityczne współczesnego menedżera i ich rozwój w procesie edukacji formalnej - MURYJAS, PIOTR; WAWER, MONIKA (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2016)
W erze cyfryzacji wzrasta znaczenia podejścia analitycznego w praktyce funkcjonowania przedsiębiorstw.Z tego powodu coraz istotniejsze staje się posiadanie kompetencji posługiwania się analitykąbiznesową przez współczesnych menedżerów.W artykule zaprezentowano wyniki badań ankietowych dotyczących poziomu kompetencji analitycznychmenedżerów oraz ich potrzeb edukacyjnych w tym obszarze. Uzyskane wyniki potwierdzająwysoką świadomość konieczności posiadania tych kompetencji oraz wskazują edukację formalną jakopożądany sposób eliminacji luki kompetencyjnej w zakresie analityki biznesowej.