Pozorovanie a koučing pri hodnotení ľudského činiteľa - TUREKOVÁ, IVANA; HAŠKOVÁ, ALENA (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2016)
Funkčnosť, spoľahlivosť a bezpečnosť zložitých technologických systémov, ktoré pozostávajúz elementárnych komponentov, je determinovaná ich kvalitnou údržbou. V článku je popísanýpríklad reálneho postupu pracovníkov počas opravy elektromotora v atómovej elektrárni. Metódoupartnerskej kontroly pri riadenej činnosti bolo hodnotené dodržiavanie zásad bezpečnosti prácenestranným pozorovateľom. Cieľom bolo zistiť chybovosť ľudského činiteľa. Ako nástrojezisťovania odchýlok od štandardného postupu pri oprave elektromotora boli použité koučinga pozorovanie. Boli identifikované viaceré zlyhania ľudského činiteľa. Opatrenia na uplatnenienástrojov na prevenciu ľudských chýb boli založené na preškoľovaní a sebauvedomovaní sinesprávnosti postupov zamestnancov v dôsledku objektívnych aj subjektívnych príčin a uvedomeniesi osobnej zodpovednosti pracovníkov za kvalitne a bezpečne vykonanú prácu.