Dynamika zmian ekosystemów leśnych pod wpływem imisji przemysłowych - FALENCKA-JABŁOŃSKA, MAŁGORZATA (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2016)
W artykule przedstawione zostały wyniki badań ekosystemów leśnych pod wpływem immisjiprzemysłowych w Górnośląskim Okręgu Przemysłowym oraz proces powstawania pustyni industriogennej.Wskazano, że wyniki wieloletnich badań procesów degradacji środowiska przyrodniczegostanowią podstawę i mogą być wykorzystane w procesie dydaktycznym przyczynowo--skutkowego odzwierciedlenia relacji człowiek–środowisko.