Budowanie kapitału społecznego młodzieży w kontekście szkolnej i wirtualnej „kultury nieufności” - DUSZA, BOŻENA (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2016)
Kapitał społeczny (zarówno indywidualny, jak i grupowy) jest niezbędny do budowania społeczeństwaobywatelskiego. Tymczasem w społeczeństwie (nie tylko polskim) obserwowany jestjego deficyt. Badacze kapitału społecznego poszukują miejsc jego tworzenia. W artykule stawiampytanie, czy jest możliwe budowanie kapitału społecznego wśród młodzieży w warunkach szkolneji wirtualnej kultury nieufności, z jaką się na co dzień spotykają.