Rzeczywistość generowana przez media– od technicznych środków kształcenia do pedagogiki medialnej - WROŃSKA, MARTA (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2016)
Dynamiczny rozwój mediów elektronicznych, a zwłaszcza multimediów interaktywnych, ichnieustannie wzrastający wpływ na odbiorców powoduje, że zachodzi konieczność przygotowaniaspołeczeństwa do racjonalnego i efektywnego korzystania z tych urządzeń we wszystkich ichaspektach – informacyjnym, edukacyjnym, narzędziowym, rozrywkowym. Jest to ogromne wyzwaniedla nauk pedagogicznych, a zwłaszcza pedagogiki i edukacji medialnej. Współcześnierzeczywistość generowana przez media sprawia, że młode pokolenie chętnie sięga do tych środkówi traktuje je jako źródło pozyskiwania informacji i wiadomości. Wskazane przeze mniew tekście techniczne środki kształcenia, media edukacyjne, proces remediacji oraz pedagogikamedialna to obszary tematyczne, które także były bliskie dr. Antoniemu Zającowi, którego dziś jużnie ma z nami, ale wciąż Go wspominamy! Po drugiej stronie…, lecz na zawsze w pamięci!