Orientacja pozytywna, przekonanie o własnej skuteczności a treningi neurofeedback - NOGA, HENRYK; VOYTSEL, NATALIA (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2016)
Biofeedbeck jest wszechstronnym systemem treningu, który za pomocą aparatury elektronicznejpomaga pacjentowi uświadomić sobie i kontrolować procesy fizjologiczne własnego organizmu.Zachodzące zmiany mogą być monitorowane, a wizualizacja zmian wykorzystywana podczastreningów. Podstawowym założeniem treningu jest wykorzystanie plastyczności mózgu, czylizdolności neuronów mózgu do reorganizacji w odpowiedzi na zewnętrzne lub wewnętrzne źródłalub bodźce. Osoba trenowana uświadamia sobie, że potrafi kontrolować i polepszać swoje funkcjonowaniena poziomie fizjologii, co korzystnie wpływa na zmienne osobowościowe, m.in. napoczucie własnej skuteczności. Odbywa się to na zasadzie biologicznego sprzężenia zwrotnego.Badanie pokazało jedność psychofizjologiczną człowieka znajdującego się w ciągłej interakcjize środowiskiem wewnętrznym i zewnętrznym. Istotne wydają się możliwości i „otwartości” nazmiany natężenia orientacji pozytywnej oraz przekonania o własnej skuteczności w stosunkowokrótkim czasie uzyskane za pomocą treningów neurofeedback. Po 10 treningach biofeedbackz pozytywną informacją o sukcesach podczas terapii nastąpiły pozytywne zmiany w samoocenie,dyspozycyjnym optymizmie, satysfakcji z życia, poczuciu własnej skuteczności. Pozostaje pytanie,w jakim stopniu na wynik badania wpłynęły treningi EEG-biofeedback, a w jakim – inneczynniki. Kwestią otwartą jest również to, jak trwałe będą zmiany wprowadzone w taki sposób.