Obszary współpracy w szkole i środowisku lokalnym w opinii dyrektorów szkół – przegląd dotychczasowych badań - WÓJCIK, ANNA (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2016)
Wyzwaniem stawianym szkole jest rozwijanie współczesnego człowieka w taki sposób, abyprzygotować go do życia w zmieniającym się świecie. Szkołę natomiast tworzą ludzie i to odkapitału ludzkiego i społecznego tej instytucji zależy stan przyszłego kapitału społecznego naszegokraju. Warunkiem koniecznym budowania go jest m.in. efektywna współpraca. W artykuleprzedstawiono analizę dotychczasowych wyników badań w obszarze współpracy w szkole(w opinii dyrektorów polskich szkół) oraz szkoły ze środowiskiem lokalnym. Rozważania opartona dwóch raportach: SZKOŁA WSPÓŁPRACY: Uczniowie i rodzice kapitałem społecznym nowoczesnejszkoły. Raport zbiorczy z badania jakościowego [Trutkowski 2014] oraz Współpraca szkółz podmiotami zewnętrznym. Raport z badania otoczenia instytucjonalnego przedszkoli, szkół podstawowychi gimnazjów [Hernik, Solon-Jasiński, Stasiowski, Slijko 2012].