Grywalizacja w edukacji akademickiej – możliwości i ograniczenia jej wykorzystania w kształceniu studentów - WAWER, MONIKA (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2016)
Grywalizacja to koncepcja wykorzystująca określone mechanizmy i techniki do zwiększaniazaangażowania, modyfikowania zachowań i przyzwyczajeń ludzi. Stosowana jest w biznesie m.in.w marketingu, sprzedaży, zarządzaniu zasobami ludzkimi, a obecnie coraz częściej w edukacji.W artykule zaprezentowano wyniki badań ankietowych dotyczących oceny grywalizacji jako metodyzwiększania zaangażowania studentów. Przedstawiono przykładowe rozwiązania wykorzystującemechanizmy grywalizacji, które zostały sformułowane przez studentów kierunku zarządzanie lubelskichuczelni. Uzyskane wyniki wskazują na wysoki poziom akceptacji rozwiązań grywalizacyjnych wśródstudentów, jak również potrzebę ich uczestniczenia w takiej formie kształcenia.