Wirtualizacja edukacyjnych zasobów IT - LIS, ROBERT (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2016)
Edukacyjne systemy informatyczne to skomplikowane zasoby IT składające się z dużej liczbykilkuletnich komputerów i każdy z nich musi być dostępny dla osób uczących się. To powoduje,że dla nauczycieli informatyki zarządzanie i utrzymywanie krytycznych technologii to jednoz największych wyzwań. Jednym z rozwiązań tego problemu jest technologia wirtualizacji, któraumożliwia konsolidację infrastruktury do środowiska maszyn wirtualnych działających na jednymserwerze rzeczywistym. Zastosowanie wirtualizacji umożliwia zachowanie separacji wirtualnychterminali przy równoczesnym zminimalizowaniu kosztów związanych z utrzymaniem.