Edukacja i świadomość ekologiczna studentów uczelni technicznych - MORYŃ-KUCHARCZYK, ELŻBIETA (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2016)
Absolwent uczelni technicznej powinien m.in. znać także pozatechniczne aspekty i skutkidziałalności inżynierskiej, w tym jej wpływ na środowisko. W artykule przedstawiono wynikibadań ankietowych, których celem było poznanie stopnia zainteresowania studentów zagadnieniamidotyczącymi środowiska naturalnego, zrozumienia przez nich powiązań między działalnościączłowieka i stanem środowiska oraz ich gotowości do uczestnictwa w rozwiązywaniu problemówekologicznych. Młodzi ludzie rozpoczynający studia posiadają już pewną wiedzę na tematdegradacji i ochrony środowiska, zaskakujący jest jednak stosunkowo mały udział (10–20%)odpowiedzi wskazujących szkołę jako źródło wiedzy ankietowanych na temat środowiska naturalnego.Zwrócono uwagę na konieczność lepszego wykorzystania możliwości dotarcia przez szkołędo dzieci i młodzieży, a także na konsekwencje wynikające z faktu, że podstawowe źródła wszelkiejwiedzy stanowią dla młodych ludzi internet i telewizja.