Edukacja prorodzinna w kontekście współczesnych przemian społecznych - ŚNIEGULSKA, ANNA (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2016)
W sytuacji szybkich zmian społecznych, cywilizacyjnych i kulturowych przed edukacją rysująsię nowe wyzwania. Wydaje się, że szczególnie istotne zadania nawiązują do idei edukacjiprorodzinnej, która z punktu widzenia teorii i praktyki pedagogicznej jest ważnym obszarem pracywychowawczej szkoły. W opracowaniu przedstawiam opinie osób wkraczających w dorosłość natemat realizowanej w szkole edukacji prorodzinnej oraz staram się określić potrzeby i oczekiwaniaw tym zakresie. Rozważania osadzam na przekonaniu, iż edukacja prorodzinna w nowym wymiarzewinna sprostać zadaniu przygotowania młodzieży do dojrzałego związku z drugim człowiekiemi odpowiedzialnego rodzicielstwa, co stwarza szansę na budowanie satysfakcjonującej przestrzeniżycia i osiąganie indywidualnego szczęścia.