Testy zdolności i osiągnięć muzycznych dzieci i młodzieży szkolnej - PĘKALA, ANNA (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2016)
Celem artykułu jest opisanie trzech wybranych testów do diagnozy i oceny zdolności i osiągnięćmuzycznych dzieci i młodzieży szkolnej. Pierwszy z nich – średnia miara słuchu muzycznegoEdwina E. Gordona – przeznaczony jest do badania zdolności muzycznych dzieci w wieku 6–9lat. Test muzycznych umiejętności percepcyjnych opracowany przez Agnieszkę Weiner przygotowanyzostał dla uczniów kończących III klasę szkoły podstawowej. Test orientacji w dziejachi dorobku kultury muzycznej Barbary Kamińskiej skonstruowany został z myślą o młodzieżylicealnej jako końcowy sprawdzian wyników nauczania muzyki w szkole powszechnej z założeniem,iż bada on podstawowe umiejętności i wiadomości niezbędne dla słuchacza muzyki artystycznejbez względu na miejsce ich zdobycia (szkoła, kontakty pozaszkolne).