Przygotowanie nauczycieli klas I–III szkoły podstawowej do prowadzenia zajęć z wykorzystaniem TI - SZUMNA, Dorota (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2015)
Od roku szkolnego 2009/2010 w klasach I–III szkoły podstawowej obligatoryjnieodbywają się zajęcia komputerowe. Uprawnienia do ich prowadzeniauzyskali zarówno nauczyciele edukacji wczesnoszkolnej, jak i nauczyciele informatykiuczący w klasach IV–VI. Powierzenie realizacji tych zajęć nauczycielomklas I–III zwiększa szanse na wykorzystanie technologii informacyjnokomunikacyjnychdo wspomagania zajęć zintegrowanych. Z przeprowadzonychbadań wynika jednak, że zajęcia te rzadko są realizowane w taki sposób. Głównąprzyczyną wydają się tu być niewystarczające kompetencje nauczycieli edukacjiwczesnoszkolnej.