Rozwój technologii e-learningu - MOLGA, Agnieszka; WÓJTOWICZ, Marek (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2015)
Dzięki olbrzymiemu rozwojowi technologii informacyjnej powoli tradycyjnanauka w murach szkoły zostaje wypierana przez metody nowocześniejsze, doktórych można z powodzeniem zaliczyć e-nauczanie. Komputery oraz internetwypierają tradycyjny dotąd model kształcenia. Wzrasta znaczenie globalnej siecijako źródła informacji, na podstawie której podejmuje się ważne decyzje.W edukacji efektem zmian jest nowy model nauczania/uczenia się dopasowanydo nowych warunków i do nowych potrzeb. Jednym z podstawowych narzędziedukacyjnych społeczeństwa informacyjnego staje się zdalne nauczanie.