Działania przeciw wykluczeniu cyfrowemu dzieci i młodzieży – edukacyjny aspekt zjawiska - WASYLEWICZ, Magdalena (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2015)
Nowoczesne media elektroniczne, a zwłaszcza internet, tworzą specyficznyobszar funkcjonowania człowieka. Przede wszystkim zachęcają użytkownikówdo poszukiwań i odkryć, umożliwiając wielokierunkowy rozwój, zwiększającprzy tym efektywność uczenia się. Obecnie komputer jest ważnym narzędziemw edukacji dzieci i młodzieży, jednak nie jest jeszcze obecny w każdym domu.Artykuł jest próbą podkreślenia edukacyjnego aspektu ogólnopolskiego projektu„Przeciwdziałanie wykluczeniu cyfrowemu eInclusion”, dzięki któremu wielumłodych ludzi dostało szansę edukacji i komunikacji za pomocą komputerai internetu nie tylko w szkole, ale także w domu.