ICT – kulturowo wartościowe narzędzie kognitywne (w kontekście konstruktywizmu społeczno-kulturowego) - BARON-POLAŃCZYK, Eunika (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2015)
Artykuł podkreśla desygnaty współczesnej ICT, technologiczno-kulturowypostęp odnajdujący swoje odzwierciedlenie we współczesnych teoriach kształcenia.Zwraca uwagę na ICT jako narzędzie kognitywne rozpatrywane nagruncie zintegrowanego stanowiska teoretycznego, na które składają się: teoriapoznania sytuacyjnego i rozproszonego oraz teoria aktywności. Eksponujeproblemy w definiowaniu i opisywaniu mechanizmu uczenia się wspomaganegonarzędziami ICT oraz w realizacji badań nad edukacyjną funkcją narzędziICT.