Starcie paradygmatów technologii informacyjnych i komunikacji interpersonalnej bezpośredniej wyzwaniem dla człowieczeństwa, społeczeństwa i edukacji - MIĄSO, Janusz (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2015)
Starcie paradygmatów technologii informacyjnych i komunikacji interpersonalnejbezpośredniej jako wyzwanie dla człowieka, społeczeństwa i edukacjito zaproszenie przez autora do wnikliwych badań nad niebezpiecznym trendemprzesuwania się aktywności człowieka z realnych kontaktów kulturowych, społecznychi edukacyjnych w relacje zapośredniczone za pomocą nowych mediów,które niesamowicie absorbują (ok. 10 godzin i 45 minut dziennie) i często niestetyuwodzą korzystającego w wirtualny świat, gdzie niebezpieczeństw niebrakuje (medioholizmy). Esencja jawi się w stwierdzeniu, iż superważne jest to,co wnosimy w wirtualny świat. Jeśli wnosimy bogate człowieczeństwo obdarzonemiłością i dobrym wychowaniem rodzicielskim i szkolnym, które się dokonujeprzez realną komunikację interpersonalną, to ten potencjał dzięki mediompomnażamy i media nie są zagrożeniem, ale szansą, ale jeśli wnosimy deficyty,to te jeszcze się powiększają i czynią spustoszenie w osobowości. Artykuł jestgorącą prośbą do rodziców i nauczycieli oraz wszystkich zatroskanych o człowieczeństwoo realną komunikację interpersonalną bezpośrednią, która jest zdaniemautora kluczem do lepszego człowieczeństwa i społeczeństwa także zmediatyzowanego.