Przestrzeń medialna atrakcyjnym pozaszkolnym środowiskiem funkcjonowania adolescentów - WROŃSKA, Marta (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2015)
Rzeczywistość generowana przez media zachęca młode pokolenie do swobodnegokorzystania z technologii informacyjnych, a zwłaszcza z technologiimobilnych, z którymi uczniowie praktycznie się nie rozstają. Obecnie szkoła tonajbardziej oddalone miejsce od rzeczywistego świata. Niestety, powiększa sięprzepaść pomiędzy tym, co młodzi ludzie robią poza szkołą, a tym, czym sięw niej zajmują. Nauczyciel musi być świadomy tego, iż bez nowoczesnych metodkomunikacji i przekazu informacji, a więc bez dostępu na zajęciach szkolnychdo tematycznych portali internetowych, specjalistycznych kanałów telewizyjnychczy blogów eksperckich, trudno wyobrazić sobie przyszłość młodychpokoleń. Nauczyciele zamiast bezwzględnie zakazywać używania tych technologii,powinni zastanowić się, jak je konstruktywnie wykorzystać w procesiedydaktyczny. W nowoczesnym podejściu do edukacji nauczyciel ma być do72radcą ucznia w zdobywaniu umiejętności, facylitatorem, przewodnikiem pocoraz bardziej skomplikowanych, często hipermedialnych strukturach informacyjnych.Słowa kluczowe