Nauka o informacji (informatologia) z perspektywy nowych wyzwań edukacyjnych - BATOROWSKA, Hanna (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2015)
Przedstawiono podstawowe obszary badawcze nauki o informacji, zwracającuwagę na nowe pola wynikające z rozwoju technologii informacyjno-komunikacyjnych.Ukazano informatologię z perspektywy nowych wyzwań edukacyjnych,do których zaliczono information literacy, kształtowanie kompetencjiinformacyjnych, rozwijanie kultury informacyjnej, wychowanie do informacji,edukację informacyjną i ekologię informacji. Uznano, że kształtowanie kulturyinformacyjnej jednostki można połączyć z kształtowaniem proinfoekologicznychpostaw człowieka i że edukacja informacyjna powinna obejmować takżeproblematykę ekologii informacji.