Analiza porównawcza wybranych parametrów okulograficznych uczniów gimnazjum podczas rozwiązywania zadania - SAJKA, Mirosława; ROSIEK, Roman (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2015)
Artykuł przedstawia analizę procesu rozwiązywania zadania zarejestrowanegoprzy użyciu stacjonarnego eyetrackera. Grupę badawczą stanowili uczniowiegimnazjum. Przedmiotem analiz było porównanie zarejestrowanych parametrówokulograficznych, takich jak: czas patrzenia, liczba powrotów i liczba fiksacjiuczniów uzdolnionych w dziedzinie nauk ścisłych oraz tych, którzy mająw tym zakresie trudności. Wyodrębniono na przykładzie wybranego zadaniaprzyczyny sukcesu lub porażki jego rozwiązania. Wyniki badań dowodzą, żesposób czytania treści zadania bezpośrednio wpływa na jakość jego rozwiązania.