Zastosowanie okulografii do identyfikacji metod analizy problemu algorytmicznego - ANDRZEJEWSKA, Magdalena; STOLIŃSKA, Anna (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2015)
W artykule przedstawiono wyniki badań jakościowych, w których wykorzystanotechnologię eyetrackingową w celu analizy procesu rozwiązywaniazadania algorytmicznego przedstawionego w postaci schematu blokowego.Badanie przeprowadzono wśród uczniów gimnazjum. Identyfikacji metod analizyalgorytmu przez badanych dokonano na podstawie filmów rejestrującychścieżki wzroku (scanpath), które umożliwiają śledzenie przebiegu procesuprzetwarzania informacji.Uzyskane rezultaty pozwoliły odkryć, że nie wszyscy uczniowie, którzy podalipoprawne odpowiedzi, prawidłowo rozwiązywali zadanie. Badania pokazałyrównież, że w przypadku rozwiązywania zadań algorytmicznych koniecznośćdokonywania w pamięci nawet prostych obliczeń może stanowić poważne obciążeniepoznawcze dla rozwiązującego zadanie. To spostrzeżenie nasuwa wniosek,iż w czasie weryfikacji umiejętności analizy algorytmu przez uczniów należyumożliwić im dokonywanie zapisu wyników obliczeń.Wyniki eksperymentu pokazują zatem, iż technologia eyetrackingowa możebyć stosowana w procesie doskonalenia metod nauczania algorytmiki i programowania.