Zastosowanie kołowej transformaty Hougha w zadaniu zliczania monet - GOMÓŁKA, Zbigniew; ŻESŁAWSKA, Ewa (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2015)
W artykule przedstawiono zagadnienia zastosowania transformaty Houghaw procesie rozpoznawania i zliczania monet Narodowego Banku Polskiego.Wykorzystując środowisko MATLAB oraz zagadnienia dotyczące cyfrowegoprzetwarzania obrazów i kołową transformatę Hougha, zaprojektowano aplikacjędo rozpoznania i zliczania monet dla obrazów statycznych oraz przechwyconychze strumienia wideo.