Wykorzystanie testu t dla pojedynczej próby we wnioskowaniu statystycznym - MALSKA, Wiesława; KOZIOROWSKA, Anna (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2015)
W artykule przedstawiono analizę możliwości zastosowania testu t do weryfikacjihipotezy, że wartość średnia cechy statystycznej (ilościowej) populacji generalnejjest równa pewnej wartości hipotetycznej. W tym celu wykorzystano Test tdla pojedynczej próby dostępny w programie STATISTICA. W teście dla wartościprzeciętnej wykorzystuje się dwie statystyki testowe, wybór których uzależnionyjest od wielkości (liczebności) próby losowej, którą dysponujemy. Zaprezentowanoprzykładowe obliczenia z wykorzystaniem testu istotności w module Test t dlapojedynczej próby. Wybór właściwego testu jest podstawowym wymogiem prawidłowegoprzebiegu procesu weryfikacji hipotezy statystycznej.