Korepetycje jako zjawisko społeczne - NOWAK, Janusz (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2015)
Zjawisko korepetycji istnieje w Polsce od dawna, jednak wraz z upowszechnieniemspołeczeństwa wiedzy, wzrostem znaczenia wykształceniaw świadomości społecznej oraz wprowadzeniem egzaminowania zewnętrznegozjawisko to znacznie się nasiliło. Powszechność korepetycji świadczy o dysfunkcjipolskiej szkoły oraz o pogłębiających się nierównościach społecznych.Pomimo skali tego zjawiska ani władze oświatowe, ani politycy nie dostrzegająbądź udają, że nie widzą problemu. Ponadto, w artykule zasygnalizowane zostałynajistotniejsze przyczyny i skutki korepetycji.