Determinanty współpracy studentów i wykładowców jako czynnik optymalizacji zawodowego przygotowania nauczycieli w Polsce i na Ukrainie - ANDRUSZKIEWICZ, Fabian; CHYŻNA, Olga (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2015)
W artukule postawiono tezę, że głównym zadaniem nauk pedagogicznychjest stworzenie prawidłowo funkcjonującego systemu edukacji zawodowej przyszłegonauczyciela, nakreślenie kierunków ukraińskich innowacji, jak równieżmożliwości współpracy w tych sektorach ukraińskich i polskich nauczycieli.W artykule poruszono również problem interakcji pedagogicznej jako społeczneji psychologicznej adaptacji i dostosowania procesu tworzenia i rozwojuosobistego przyszłego nauczyciela w kontekście globalizacji społeczeństwaopartego na wiedzy.