Korzystanie z korepetycji przez opolskich maturzystów – próba rozeznania skali zjawiska - NOWAK, Janusz (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2015)
Zjawisko korepetycji ma charakter globalny. W Polsce istnieje od dawnai w ostatnich latach znacznie przybrało na sile. Obecnie prywatne lekcje są postrzeganejako coś normalnego. Przedstawione w pracy wyniki badań empirycznychprzeprowadzonych wśród maturzystów z Opola pokazują powszechnośćkorepetycji oraz wskazują, jakim motywami kierują się uczniowie korzystającyz takich zajęć.