Obraz nauczyciela klas 1–3 szkoły podstawowej w opiniach nauczycieli i studentek pedagogiki - WALAT, Wojciech (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2014)
Przedstawione wyniki badań wskazują, że współczesny nauczyciel to osoba otwarta na potrzeby dzieci i kreatywnie podchodząca do programu dydaktyczno-wychowawczego. Ważne jest, by nauczyciel pełnił podstawowe funkcje, jakimi są: funkcja wychowawcza, opiekuńcza, dydaktyczna, kształcąca i motywacyjno-stymulująca. Współczesny nauczyciel to taki, który posiada ogromną wiedzę, chce, umie i potrafi przekazywać ją dzieciom. Jest dla dzieci autorytetem i wzorem do naśladowania. Na zajęciach nie tylko wykładowcą, ale i opiekunem oraz przyjacielem.