Współczesna technika a życie społeczne i edukacja - BŁAŻEJEWSKI, Wojciech (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2014)
Rozwój intelektualny współczesnego człowieka nie idzie w parze z jegorozwojem moralnym. Postęp techniczny zmieniający środowisko naturalne,ludzką osobowość i życie społeczne oprócz wielu korzyści wywołuje licznezagrożenia – dla zdrowia, życia, praworządności, porządku publicznego, wartościetycznych. Wychowanie człowieka odpowiedzialnego za los własny i innychludzi, świadomego swoich korzeni, godności, roli i miejsca w strukturze rzeczywistościwymaga pilnie reform oświatowych – zmiany organizacji, metodi treści kształcenia, a także kompetencji nauczycieli