Koszty społeczne zdarzeń drogowych jako determinanta edukacji motoryzacyjnej - MITAS, Andrzej W.; JAŹDZIK-OSMÓLSKA, Agata (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2014)
W artykule zaprezentowano zagadnienie systemowego podejścia do edukacjiw zakresie wychowania motoryzacyjnego. Problem zasadniczo adresowanyjest do środowisk odpowiedzialnych za efektywne nauczanie zasad współistnieniaw ogólnodostępnej przestrzeni drogi publicznej. Zaproponowana w materialekoncepcja wyodrębnienia zadania edukacji motoryzacyjnej jest spójna z cywilizacyjnymiaspiracjami rozwijającego się społeczeństwa. Autorzy zwracają uwagęna powaŜne koszty społeczne, których postrzeganie, co gorsza, nie jest oczywiste,co naturalnie implikuje niewłaściwy stosunek do problemu optymalizacji.W podsumowaniu sugeruje się kompleksowe podejście systemowe, zastępującedziałania spontaniczne