Kształcenie zawodowe – oczekiwania i potrzeby - SAMUJŁO, Małgorzata; SAMUJŁO, Bronisław (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2014)
Zmniejszenie rozbieżności pomiędzy wymaganiami rynku pracy a ofertąszkolnictwa zawodowego wymaga ich diagnozowania i odpowiednich zmianw ofercie kształcenia, dokształcania i doskonalenia zawodowego. Istotne jestzwiększenie zakresu i pogłębienie współpracy między samorządem, urzędamipracy, poradnictwem zawodowym, szkołami zawodowymi, uczelniami technicznymioraz pracodawcami. Powinny być przy tym uwzględniane potrzebyprzedsiębiorców pod kątem kwalifikacji absolwentów oraz oczekiwania i potrzebyszkół.