Tutoring w kształceniu akademickim - CICHORZEWSKA, Marzena (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2014)
Artykuł przedstawia ideę tutoringu możliwą do zastosowania w odniesieniudo kształcenia akademickiego. Zaprezentowana metoda może pomóc w budowaniurelacji pomiędzy pracownikami naukowymi i studentami, a tym samymprzyczynić się do poprawy skuteczności i efektywności procesu dydaktycznego.Ponadto, wykorzystywanie w świadomy i zaplanowany sposób tego narzędziaprzez wykładowców akademickich wpływa – co jednoznacznie pokazują badania– na indywidualny rozwój studentów. W artykule dokonano również wskazaniaatutów, ale i słabszych stron opisywanej metody. Z punktu widzenia światabiznesu, jak również szeroko rozumianego otoczenia społecznego, duże znaczeniema jakość kształcenia studentów i dostosowanie ich umiejętności dooczekiwań rynku pracy. Tutoring akademicki odpowiada na te oczekiwania,dostosowując się równocześnie do możliwości i oczekiwań samych studentów.Stosowanie opisywanej praktyki ma również wpływ na atrakcyjność polskichuczelni.