Unijna strategia na lata 2011–2020 w dziedzinie zachowania różnorodności biologicznej - SOBCZYK, Wiktoria (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2014)
W artykule wyjaśniono pojęcie różnorodności biologicznej oraz cele programuNatura 2000. Opisano kierunki działania nowej unijnej strategii przyjętej3 maja 2011. Dotyczy ona terminowego wdrożenia Dyrektywy Ptasiej i Siedliskowej.Główne zadania to: polepszenie stanu ochrony siedlisk i gatunkówchronionych, zapewnienie odpowiedniego finansowania sieci Natura 2000,usprawnienie monitorowania i sprawozdawczości, wzrost świadomości i zaangażowaniazainteresowanych stron oraz poprawa skuteczności. Należy takżezwrócić uwagę na utrzymanie i wzmocnienie ekosystemów, użyźnianie glebyi oczyszczanie wody, zapewnienie zrównoważonego rozwoju rolnictwa, leśnictwai rybołówstwa, problem inwazyjnych gatunków obcych oraz walkę ze światowymkryzysem różnorodności biologicznej