Słoneczne budownictwo pasywne jako alternatywa dla zużycia surowców kopalnych - SOBCZYK, Wiktoria; BRACHA, Katarzyna (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2014)
W artykule scharakteryzowano problem kryzysu energetycznego na świeciei w Polsce. Podkreślono potrzebę obniżenia zużycia surowców kopalnych zewzględu na ich ograniczone zasoby. Opisano budynek wykorzystujący energięsłoneczną i kryteria, które musi spełniać, aby mógł być określany mianem „pasywny”.Systemy pasywne wykorzystują energię promieniowania słonecznegopoprzez odpowiednią konstrukcję budynku, orientację obiektu względem stronświata, wykorzystanie naturalnych warunków terenowych, buforowy rozkładpomieszczeń. Przybliżono ideę budownictwa pasywnego i jego wpływ naochronę środowiska. Wykazano, że budynek pasywny jest obiektem niewymagającymtradycyjnego systemu grzewczego. Takie rozwiązanie może przyczynićsię do obniżenia skutków kryzysu energetycznego na świecie i w Polsce