Odpady z tworzyw sztucznych i ich recykling - CICHY, Justyna; SOBCZYK, Wiktoria (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2014)
Artykuł opisuje główne źródła pochodzenia odpadów z tworzyw sztucznychoraz metody ich recyklingu. Scharakteryzowano tworzywa sztuczne, przedstawiającich zalety i możliwości wykorzystania w przemyśle. Określono branżei produkty przez nie tworzone. Nowa ustawa o odpadach ukazuje producentom metody utylizacji odpadów.Istnieją trzy główne metody ponownego wykorzystania tworzyw sztucznych. Ichwybór zależy od jakości posiadanych odpadów, stosowanych technologii orazbilansu ekonomicznego. W przyszłości mogą to być alternatywne metody redukcjiodpadów i produkcji energii lub surowców wtórnych