Pomiary termowizyjne w systemach diagnostycznych - TWARÓG, Bogusław; GOMÓŁKA, Zbigniew; KWIATKOWSKI, Bogdan (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2014)
W pracy zaprezentowano ideę pomiarów termowizyjnych polegających narejestrowaniu natężenia promieniowania cieplnego emitowanego przez ciałao temperaturze wyższej od zera bezwzględnego. Do tego celu wykorzystanokamerę termowizyjną typu FLIR T620 jako analizator w wybranych zastosowaniach.Stanowisko pomiarowe prezentowane w pracy znajduje się w CentrumCIiTWTP Uniwersytetu Rzeszowskiego