Jakość estymacji stanu z ciągłymi pomiarami dla modelu zanieczyszczonej rzeki - KWATER, Tadeusz; ŻESŁAWSKA, Ewa; KRUTYS, Paweł (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2014)
W artykule przedstawiono zagadnienia związane z badaniami symulacyjnymijakości estymacji stanu filtrem typu Kalman-Bucy. Badany obiekt stanowiłarzeka zanieczyszczona biochemicznie opisana równaniami różniczkowymicząstkowymi typu hiperbolicznego. Jakość estymacji określano przy pomocyfunkcjonału reprezentującego sumę kwadratu błędu w rozważanej przestrzenirozwiązań. Na symulowany obiekt oddziaływano stochastycznymi zakłóceniamio rozkładzie gaussowskim dla różnych parametrów. Omówiono także problematykędoboru współczynnika wzmocnienia filtru, wartości początkowej estymacji,intensywności zakłóceń pomiarowych i ich wpływu na dokładność odwzorowania.Uzyskano zróżnicowaną jakość estymacji stanu, dobierając różne wartościparametrów podczas symulacji.