Badanie parametrów pracy wybranych przetworników do pomiaru pola magnetycznego - PTAK, Paweł (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2014)
W artykule przedstawiono badania parametrów pracy wybranych przetwornikówHallotronowych. Przetworniki tego typu mogą służyć do pomiarów różnorodnychwielkości nieelektrycznych, takich jak np. pomiary grubości warstwwierzchnich, pomiary defektoskopowe, pomiary odległości, przesunięcia czyprędkości obrotowej. Opisane przetworniki posłużyły do badania wartości indukcjipola magnetycznego. Badania przeprowadzono dla zmiennej odległościod źródła pola magnetycznego, sprawdzono odpowiedzi czujników przy zmianieczęstotliwości sygnału pomiarowego oraz charakterystykę sygnału wyjściowegoprzy zmianie wartości badanej indukcji magnetycznej