Postrzeganie rzeczywistości a postawy twórcze graczy komputerowych i osób niegrających - NOGA, Henryk (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2013)
Pojęcie „twórczość” jest trudne do dokładnego określenia. Aby można byłozdefiniować twórczość, należy podjąć próbę zrozumienia procesu twórczego.Dodatkowym problemem jest indywidualne i różnorodne rozumienie twórczościi procesu twórczego. Wielu uczonych próbowało na swój sposób definiować topojęcie. Wydaje się, że najtrafniej omawiane pojęcie można określić jako świadomądziałalność prowadzącą do tworzenia nowych i oryginalnych przedmiotówmaterialnych. Taka definicja pojęcia jednak nie w pełni oddaje jego złożoność.Każdy jest zdolny do tworzenia, problem polega jednak na tym, że niekiedyzanika potrzeba bycia taką osobą. Niekiedy bowiem wymaga się od nas umiejętnościodtwórczych, zaleca się nam naśladowanie innych. Może tak być zarównow szkole, gdzie system nauki uczy schematycznego działania, jak i w miejscupracy, gdzie twórczość niekiedy ma mniejsze znaczenie, a liczy się naśladowaniei szablonowe postępowanie. Dodatkowo dostęp do mediów i multimediówsprawia, że często wygodniej jest być osobą odtwórczą. Interesujące wydaje sięzagadnienie: jak multimedialne programy komputerowe i ich treści wpływają nakształtowanie postaw twórczych. W szczególności – wobec dużej popularnościgier komputerowych – ciekawe wydaje się, na ile udział dzieci i młodzieżyw grach komputerowych wpływa na ich postawy twórcze.