E-learning akademicki moda czy konieczność - ORDON, Urszula; SOŁTYSIAK, Wioletta (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2013)
We współczesnym świecie obserwuje się potrzebę szybkiego i efektywnegoorganizowania nauki. W związku z tym wzrasta zainteresowanie e-learningiemna różnych poziomach edukacji, a zwłaszcza w szkolnictwie wyższym, wpływma obecna sytuacja gospodarcza, konkurencja na rynku edukacyjnym, niż demograficznyoraz pogłębiające się bezrobocie. E-kształcenie daje możliwościpozyskania studentów z zagranicy, niepełnosprawnych, tych, którzy nie mogązrezygnować z pracy zawodowej, a chcą lub powinni się dokształcać. Takimsposobem zdobywania wiedzy zainteresowane są różne osoby chcące uzupełnićwykształcenie wyższe lub zdobyć nowy zawód.