Symulacje komputerowe modelu matematycznego zanieczyszczonej biochemicznie wody z uwzględnieniem zjawiska dyfuzji - KWATER, Tadeusz; KWIATKOWSKI, Bogdan; KRUTYS, Paweł; ŻESŁAWSKA, Ewa (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2013)
W artykule przedstawiono eksperymenty badań modeli matematycznych zanieczyszczonejbiochemicznie wody dla różnych stopni złożoności. Jakość wodyreprezentowana jest przez następujące wskaźniki: Biochemiczne Zapotrzebowaniena Tlen oraz Rozpuszczony Tlen. Badania symulacyjne przeprowadzono dlamodelu matematycznego w postaci równań różniczkowych cząstkowych II rzędu,w których uwzględniono zjawisko dyfuzji, a także prędkości przepływu