Zastosowanie transferu energii rezonansu fluorescencji (FRET) w ilościowej metodzie oznaczania ekspresji genów na przykładzie sondy TaqMan - KOZIOROWSKA, Anna; ROMEROWICZ-MISIELAK, Maria (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2013)
„Łańcuchowa reakcja polimerazy (PCR) zajmuje bardzo ważne miejscew badaniach biologii molekularnej. Wiele technik inżynierii biomedycznej wykorzystujeprodukty tej reakcji do dalszych analiz. Real-Time PCR jest metodąopartą na klasycznej metodzie PCR. Mimo swojej krótkiej historii jej popularnośći obszar zastosowania wciąż wzrasta. Jej głównymi zaletami jest większaczułość, precyzyjność oraz możliwość ilościowej oceny produktu w komórkachlub tkankach. Zjawisko transferu energii rezonansu fluorescencji (FRET) jestpodstawą działania sondy TaqMan jako jednej z wielu wykorzystywanych domonitorowania przyrostu produktu amplifikacji w kolejnych cyklach reakcji.Celem niniejszej pracy był zwięzły opis metody z przedstawieniem jej najważniejszychzalet oraz możliwości zastosowania w praktyce na przykładzie badańprowadzonych w Centrum Biotechnologii Stosowanej i Nauk Podstawowych