Podstawy teorii i praktyki podręcznika szkolnego - WALAT, Wojciech (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2013)
Rozwój teorii i praktyki podręcznika szkolnego jest nierozerwalnie związanyz rozwojem teorii książki szkolnej, teorii technicznych środków dydaktycznychoraz edukacji medialnej. Rozwój tych trzech dziedzin szczegółowychteorii pedagogicznych ma wyraźnie polską tożsamość i kierunek badań.W opracowaniu przyjęto założenie o nadrzędności pojęcia książki szkolnej(w stosunku do podręcznika) jako publikacji przeznaczonej dla szkoły. Dotychczaspodręcznik i książka szkolna były pojęciami właściwie tożsamymi, stosowanymiwymiennie.