Internet narzędziem groźnej broni cyfrowej dla infrastruktury krytycznej w globalnym świecie wiedzy - KRAUZ, Antoni (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2013)
W zamieszczonym artykule dokonano krótkiej charakterystyki problematykizagrożeń i niebezpieczeństw spowodowanych rozwojem Internetu. Przedstawionopodejmowane próby ataków informatycznych, prowadzonej wojny internetowejskierowanej na różne dziedziny finansowo-ekonomiczne, administracyjne,militarne o zasięgu globalnym. Dokonano przeglądu różnych form i metod ataku na infrastrukturę informatyczną, w tym infrastrukturę krytyczną. Przedstawionorozwój zagrożeń ze strony broni cyfrowej, cyberterroryzmu, cyberprzestępczości,cyberwojny, podano przykłady ataków hakerskich występujących w skaliglobalnej. Omówiono przykładowy model zabezpieczenia systemu informatycznegokomputera, korzystania z Internetu