Eye tracking. Nowe możliwości eksperymentalne w badaniach edukacyjnych - BŁASIAK, Władysław; GODLEWSKA, Małgorzata; ROSIEK, Roman; WCISŁO, Dariusz (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2013)
Prezentujemy zalety okulografii oraz metody eye-trackingu w badaniachedukacyjnych. W przeprowadzonym eksperymencie rejestrowaliśmy aktywnośćoczu studentów w trakcie rozwiązywania testu wyboru dotyczącego problemówprzyrodniczych oraz podczas reakcji na zdania dotyczące ich zainteresowaniafizyką, ich opinią o przydatności fizyki dla społeczeństwa oraz ich zamiaremzostania przyrodnikami. Zaprezentowano korelację pomiędzy chęcią zostaniaprzyrodnikiem a zainteresowaniem fizyką. Na podstawie analizy aktywnościoczu (mapy koncentracji uwagi) sprawdzaliśmy różne strategie rozwiązywaniaproblemów przez dobrze i słabo przygotowanych uczniów. Odkryto niespodziewaniewysoką korelację pomiędzy średnimi czasami fiksacji podczas rozwiązywania różnych zadań przez tę samą osobę. Eksperyment został przeprowadzonyw grupie 35 uczniów szkoły średniej