Zawodowe kompetencje nauczycieli fotografii i filmu średnich szkół plastycznych a przemiany w technologiach fotograficznych i filmowych - STRZECHA, Janusz (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2013)
Artykuł ten dotyczy problematyki zawodowych kompetencji nauczycieli fotografiii filmu średnich szkół plastycznych w świetle zachodzących przemianw technologiach zapisu i przetwarzania informacji o obrazie i dźwięku. Dynamicznyrozwój tych technologii spowodował konieczność przystosowania sięnauczycieli fotografii i filmu do tych przemian. Na tle tych zjawisk i czynników wskazuje się potrzebę badań nad kompetencjami tych nauczycieli w celu sformułowaniastosownych propozycji i wskazówek do profesjonalnego przygotowaniamultimedialnego tej grupy nauczycieli, a także ich dalszego dokształcaniai doskonalenia