Koncepcja wykorzystania komponentów automatyki przemysłowej w projektowaniu zdalnych eksperymentów rzeczywistych - KOZÍK, Tomáš; KUNA, Peter; ŠIMON, Marek (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2012)
Aktywne wykorzystanie Internetu w edukacji było impulsem do utworzeniazdalnych laboratoriów, w których możliwe jest wykonywanie rzeczywistycheksperymentów. Projektowanie i wdraŜanie zdalnych eksperymentów znajdujesię pod bezpośrednim wpływem rozwoju technologii informacyjno-komunikacyjnychoraz systemów kontroli i zarządzania obserwowanych zjawisk fizycznych.W projektowaniu zdalnych eksperymentów duże trudności nastręcza wybórpraktycznego rozwiązania ich realizacji, a takŜe sposobu kontroli i administrowaniaeksperymentem. Autorzy wprowadzają nowe, dotychczas niestosowanerozwiązanie techniczne słuŜące kontroli i administrowaniu eksperymentóww zakresie automatyki przemysłowej. Porównują moŜliwości nowej koncepcjiz systemami wykorzystywanymi dotychczas