Autorefleksja nad rozwojem kompetencji zawodowych nauczycieli przedmiotów specjalistycznych - STEBILA, Ján (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2012)
W artykule poruszana jest problematyka niezbędnych aktualnie kompetencjizawodowych nauczyciela w kontekście wymagań krajowych i zagranicznych.Ponadto zwracamy uwagę na różnice występujące w podstawach ich kategoryzacjina Słowacji i w Europie. Refleksja jest bardzo ważną częścią rozwoju nauczyciela,ponieważ pomaga mu doskonalić swoje kompetencje zawodowe.W opracowaniu przedstawione zostały wyniki badań ankietowych mających nacelu określenie przygotowanie nauczycieli do realizacji postawionych przednimi zadań zawodowych