Znaczenie algorytmu dydaktycznego w projektowaniu multimedialnych programów dydaktycznych - LIB, Waldemar (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2012)
Komputerowe programy prezentacyjne oraz łatwe w obsłudze edytory językówprogramowania stworzyły nauczycielom nieograniczone moŜliwości projektowaniai wykonywania własnych opracowań metodycznych opartych natechnologiach informatycznych i informacyjnych. Jak wielkie znaczenie cywilizacyjne wywarło upowszechnienie się hiperteksu wyjaśnia szerzej W. Furmanekw opracowaniu Cywilizacyjne i osobowe znaczenie hipertekstu [2008].W artykule poruszana jest problematyka związana z projektowaniem multimedialnychprogramów dydaktycznych. To na etapie projektowania podejmowanesą decyzje dotyczące struktury programu dydaktycznego, sposobu prezentowaniatreści kształcenia, ich układu metodycznego, doboru mediów słuŜącychdo przekazywania i sprawdzania nowo nabytych wiadomości. Często konsekwencjąustalenia struktury multimedialnego programu dydaktycznego i zastosowaniaokreślonych mediów jest wybór technologii informatycznych słuŜącychdo jego realizacji.