Podstawy technologii TFTP - WOŁOSZYN, Jacek (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2012)
W artykule tym przedstawiono opis protokołu TFTP. Należy go uważać zadopełnienie protokołu FTP i używać w przypadku, kiedy istotną rolę odgrywajego mała złożoność. Ze względu na jego „lekkość” idealne wydaje się być zastosowaniego w systemach o małych mocach obliczeniowych. Opisano mechanizmdziałania protokołu oraz główne różnice pomiędzy protokołami TFTP oraz FTP.