Samoregulacja uczenie się nastolatków w wieku dorastania - ZOBKOV, Alexander (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2012)
W artykule pokazano, iż dominującym czynnikiem w wewnętrznej samoregulacjizachowań i aktywności młodzieŜy w okresie dorastania jest osiągnięcie poziomu rozwoju samodzielności uczenia się, która zaleŜy od zdolności nastolatkado organizowania, kierowania i regulowania kształcenia intelektualnych,wolicjonalnych, moralnych oraz emocjonalnych kanałów komunikacyjnych